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On August 29,  the IRS issued its much-anticipated guidance explaining the effect of the Supreme Court’s 
June 2013 decision in U.S. v Windsor on the application of the sections of the Internal Revenue Code that 
refer to a taxpayer’s marital status. In Windsor, the Supreme Court held that Section 3 of the Defense of 
Marriage Act (DOMA), which required same-sex spouses to be treated as not being married for federal 
tax purposes, is unconstitutional because it violates the principles of equal protection.

In Revenue Ruling 2013-17, the IRS ruled that same-sex couples legally married in a jurisdiction that 
recognizes their marriages will be treated as married for all federal tax purposes – income, gift and estate 
taxes – and for all provisions in the tax laws where marriage is a factor. In other words, any same-sex 
marriage legally entered into in one of the states, the District of Columbia, a U.S. territory or a foreign 
country is covered by the ruling. The tax provisions impacted by this ruling include filing status, claiming 
personal and dependency exemptions, taking the standard deduction, employee benefits, contributing to 
an IRA and claiming the earned income tax credit. The ruling applies regardless of whether the couple 
lives in a jurisdiction that recognizes same-sex marriage or one that does not recognize same-sex 
marriage.

The IRS stated that this ruling is consistent with its 1958 ruling where it determined that individuals who 
entered into a common-law marriage in a state that recognized common-law marriages shall be 
considered married for federal income tax purposes notwithstanding that the couple later moved to a state 
that did not recognize common-law marriages.

In reaching its determination that individuals of the same sex will be considered married for tax purposes 
as long as they were married in a state whose laws authorize same-sex marriage, the IRS sought to 
achieve uniformity, stability and efficiency in the application and administration of the tax laws. The IRS 
noted that in our increasingly mobile society, it is important to have a uniform rule of recognition that can 
be applied with certainty by the IRS and taxpayers alike for all federal tax purposes.

The ruling will be applied prospectively as of September 16, 2013, which means that legally married same-
sex couples must file their 2013 federal income tax return as either “married filing jointly” or “married filing 
separately.” In addition, a same-sex couple that files an original income tax return for 2012 on or after 
September 16, 2013, must file using either married filing jointly or married filing separately status.

Legally married same-sex couples may also rely on this ruling for the purpose of filing amended returns, 
adjusted returns or claims for credit or refund for any over payment of tax resulting for prior years, provided
 that the applicable statute of limitations period has not expired. As a general rule, refund claims may be 
filed within three years from the date the return was filed or two years from the date the tax was paid, 
whichever is later. As a result, claims for refunds can be filed for the 2010, 2011 and 2012 tax years.

The ruling will also impact any employee that elected to provide health coverage for a same-sex spouse 
on an after-tax basis under a group health plan sponsored by an employer. An affected taxpayer may now 
treat the amounts he or she paid for the coverage of the same-sex spouse aspre-tax salary reduction 
amounts and file a refund claim for any open year.

For federal tax purposes, however, the ruling provides that  the term “marriage” does not include 
registered domestic partnerships, civil unions or other similar formal relationships recognized 
under state law that are not denominated as a marriage under that state’s law. In addition, the terms 
“spouse,” “husband and wife,” “husband” and “wife” do not include individuals who have entered into such 
a formal relationship. The IRS noted that this determination applies regardless of whether individuals who 
have entered into such relationships are of the opposite sex or the same sex.



The IRS plans to issue streamlined procedures for employers who wish to file refund claims for payroll 
taxes paid on previously taxed health insurance and fringe benefits provided to same-sex spouses. In 
addition, the IRS intends to issue further guidance on cafeteria plans and on how qualified plans and other 
tax-favored arrangements should treat same-sex couples for periods before the ruling takes effect on 
September 16.  It is expected that the future guidance will provide sufficient time for plan amendments 
and any necessary corrections so that the plan and benefits will retain favorable tax treatment for which 
they otherwise qualify.

As additional guidance is issued, we will try to keep you “in the loop.” Feel free to check this website for 
updated blogs and related information.
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